petak, 7. prosinca 2007.

Zašto opće učiti njemački jezik?

Zašto opće učiti njemački jezik?

- Njemački je maternji jezik koji je najrasprostranjeniji u Europi

- Njemački je jedan od tri službena jezika u Europskoj Uniji

- Bosna i Hercegovina imamnogo privrednih odnosa sa Njemačkom

- Angažman njemačke privrede u Bosni i Hercegovini je u stalnom porastu. Bosanci i Hercegovci sa dobrim znanjem njemačkog jezika imaju bolje šanse da dobiju radno mjesto.

- Oblast elektronskih medija na njemačkom jeziku je najraznovrsnija u Europi. Programi njemačkog govornog područja se putem satelitskih antena mogu slušati i gledati u cijeloj Bosni i Hercegovini.

- Njemačko govorno područje obuhvata najviše viskoškolskih ustanova i naučnih institucija u Europi. U tim ustanovama možete odlično studirati na njemačkom jeziku.

- Bivša pripadnost Bosne, Austrougarskom Carstvu, koje je bilo njemačko govorno područje, je ostavilo veoma veliki utjecaj na državu. Mnogi važni dokumenti o historiji Bosne i Hercegovine se zbog toga mogu nači na njemačkom jeziku.

Učite njemački, isplati se!


Njemačka jezička diploma i kursevi njemačkog jezika

Njemačka jezička diploma (DSD) je ispit znanja jezika, koji je uveden 1972. godine od strane Ministarske konferencije za kulturu na razini države (KMK) za učenike u inostranstvu. Učenici koji dobiju njemačku jezičku diplomu II stepena, mogu dokazati da je njihovo znanje njemačkog jezika dovoljno za upis na studij na jednom od njemačkih univerziteta. Godišnje u cijelom svijetu cca. 14 000 učenika u preko 50 država položi ovaj ispit.
2004. godine je 60 učenika u Bosni i Hercegovini dobilo njemačku jezičku diplomu II stepena.

U okviru programa slanja nastavnika njemačkog jezika iz Bosne i Hercegovine na usavršavanje i praksu u Njemačku, u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci rade po jedan njemački nastavnik i jedan stručni savjetnik, koje je poslao Centralna služba za školstvo u inostranstvu (ZfA). U Sarajevu već postoji priznati centar u kojem se mogu polagati ispiti za dobijanje njemačke jezičke diplome.

Centralna služba za školstvo u inostranstvu (ZfA) se pored toga angažuje za bolju nastavu i više časova njemačkog jezika u bosansko-hercegovačkim školama, kao i posredovanju partnerstava bosansko-hercegovačkih i njemačkih škola.

Kontakt: zfa@dasan.de

Nema komentara: