ponedjeljak, 26. studenoga 2007.

MALO O PORSCHE

Začetki razvoja avtomobilov v obliki, kot jo poznamo danes, so zapisani v zgodovino ob koncu devetnajstega stoletja. Med pionirje na tem področju spada nedvomno Ferdinand Porsche, oče znamke Porsche, mož, ki je na cesto postavil prvega Volkswagnovega hrošča, enega najbolj prodajanih avtomobilov vseh časov, in se v zgodovino zapisal kot eden od tistih, ki so postavili temelje za razvoj motorjev, ki avtomobile poganjajo tudi danes.

Zgodovina znamke Porsche sega v začetek 20. stoletja, ko je Ferdinand Porsche predstavil svojo prvo konstrukcijo avtomobila. Izkušnje si je nabiral najprej pri legendarnem Daimlerju, nato pa je izdeloval modele še za Volkswagen. Njegovo delo je za nekaj let "zmotila" druga svetovna vojna, takoj po koncu vojne pa je Ferdinand Porsche skupaj s svojim sinom Ferryjem nadaljeval z razvojem. Tako je leta 1948 pod vodstvom Ferryja Porscheja nastal prvi športni avtomobil Porsche, poimenovan 356.

Prelomno leto za Porsche je bilo leto 1950, ko se je avtomobilsko podjetje Porsche ločilo od matičnega konstrukcijskega podjetja in postalo samostojno podjetje. Leto pozneje je v starosti 75 let umrl Ferdinand Porsche, z njegovim delom pa je nadaljeval njegov sin. Že istega leta se je Porsche lahko pohvalil tudi s prvo zmago na 24-urni dirki v Le Mansu, leta 1956 pa je Porsche zabeležil že štiristoto odlično uvrstitev na različnih svetovnih dirkah. Istega leta je bil ob petindvajsetletnici obstoja proizveden deset tisoči avtomobil Porsche.

Proizvodnja je naglo rasla in tako je bilo do leta 1958 proizvedenih že 25.000 avtomobilov. Podjetje Porsche je ogromno sredstev vlagalo v razvoj novih motorjev in modelov ter je že leta 1963 predstavilo nov model, imenovan Porsche 911, leta 1969 pa še modela Porsche 914-4 in 914-6. Isto leto je ostalo zapisano v zgodovini Porscheja še zaradi dveh izjemnih dosežkih na področju športa: prvi je bila že druga zmaga znamke Porsche na svetovnem prvenstvu, drugi pa druga zmaga zapovrstjo modela 911 na rallyju v Monte Carlu. S svojimi zmagami je Porsche nadaljeval tudi leto pozneje, ko je z modelom 917 zmagal na vseh pomembnejših svetovnih dirkah.

Nema komentara: